TALLER D’OBSERVACIÓ CELESTE – JUNTS, EL DÉU DEL LLAMP I EL LLEÓ – 26.3.2016 – RIBES DE FRESER
Http verified locals com.Best Local Advice from Verified Locals
Taller | JUNTS, EL DÉU DEL LLAMP I EL LLEÓ |
Data i hora | Dissabte, 26 de març de 2016 – 7 de la tarda |
Lloc | Teatre Estel·lar Ribetà – Càmping Vall de Ribes – Ribes de Freser |
Inscripció gratuïta | Formulari |
[JUNTS, EL DÉU DEL LLAMP I EL LLEÓ]-Organitzat pel lloc web AstroPardines, camines pel cel de Pardines, …
… amb la col·laboració del Càmping Vall de Ribes de Ribes de Freser.
Taller d’Observació Celeste.
Notes:
Sol: surt a les 6.44h, culmina a les 12.57h i es pon a les 19:11h.
_________________
Mercuri: surt a les 6.55h, culmina a les 13.08h i es pon a les 19.23h. Amb una magnitud de -1.8. Constel·lació dels Peixos.
_________________
Seniorpeople.com.SeniorPeople Review October Scam or real dates
-Júpiter: surt a les 17.16h, culmina a les 23.43h i es pon a les 6.14h (27.3). Satèl·lits observables: Europa Callisto, Io i Ganímedes. Magnitud -2.4. L’observació de la Gran Taca Vermella, si la meteorologia ho permet, es pot convertir en un al·licient important del Taller. Està previst que sigui observable de 2/4 de 8 a les 10 del vespre, és a dir durant tota la sessió.
—————————
-Constel·lacions del Zodíac observables amb certa dificultat degut a l’horitzó accidentat que tenim: Peixos, Àries, Taure, Bessons, Cranc i La Verge.
-Altres Constel·lacions que observarem: Perseus, Triangulum, Auriga i Orió i les circumpolars Cassiopea, Cefeu, Óssa Menor, Óssa Major i Drac.
Estels: Capella, Betelgeuse, Rigel, Procyon, Aldebaran, Sírius, …
-Asterisme: Triangle de l’Hivern (Sírius, Betelgeuse, Procyon),
Altres a observar: Les Plèiades (M45), Nebulosa del Cranc (M1), Nebulosa d’Orió (M42), Cúmul del Pessebre (M44), …
-La Via Làctia.
La Lluna: surt a les 22.05h, culmina a les 2.46h (27.3) i es pon a les 8.18h (27-3). Per observar-la hauríem d’esperar fins les 23h degut a l’horitzó accidentat del Teatre Estel·lar Ribetà.
-Observació de la Estació Espacial Internacional (ISS): a confirmar.
Com de costum completarem l’observació amb l’ús de Programes d’Escriptori com Cartes del Cel i Atles Virtual de la Lluna, etc …
EL CANVI D’HORARI D’ESTIU ES PRODUIRÀ EL DIA 27.3 A LES 2 DE LA MATINADA, QUAN CALDRÀ AVANÇAR ELS RELLOTGES A LES 3 DE LA MATINADA.
Esperem com de costum tenir sort amb les condicions meteorològiques però pels que vinguin per 1a. vegada sempre tenim Pla B en casos de condicions meteorològiques adverses, a menys que siguin molt i molt adverses.
TEATRE ESTEL·LAR RIBETÀ – CÀMPING VALL DE RIBES – RIBES DE FRESER
Mostra un mapa més gran
9 del vespre : ºC – % hum. – hPa – tª. de sensació ºC
http://www.meteoribes.com/
CRÒNICA DEL TALLER D’OBSERVACIÓ CELESTE JUNTS, EL DÉU DEL LLAMP I EL LLEÓ.
És el nostre costum en acabar el nostre taller d’observació celeste, contar tot allò interessant, anecdòtic i/o puntual sobre el seu desenvolupament i els seus assistents. Segurament, es tracta d’un recull de fets esdevinguts que per al cronista mereixen la seva atenció o sobresurten del comú.
En aquest sentit començarem ubicant el taller. Era Dissabte Sant, a les 7 de la tarda, 26 de març de 2016, amb una temperatura de 13.6ºC, 69% d’humitat, vent 4.8 km/h NO i 1.016.4 hPa, en el Teatre Estel·lar Ribetà. Un primer grup de 20 persones s’acosta al escenari i una altre vintena s’hi afegeix provenint del Taller Estel·lar Infantil “UNA GALÀXIA RIBETANA”.
Creiem endevinar que el grup de 40 (un dels més nombrosos des que es van iniciar els Tallers d’Observació Celeste) està format per 20 adults i 20 nens i nenes, nois i noies entusiastes de conèixer el Firmament.
Un cel inicialment mig o molt ennuvolat ens permet iniciar la típica informació sobre l’orientació a la Terra. Ja des del primer moment avancem ràpid perquè grans i petits demostren tenir informació rellevant sobre les preguntes que llencem l’aire. En Biel, en Nico, en Genís, nois al voltant dels 10 anys o menys responen sistemàticament de forma correcta en el 90% de les ocasions.
Però vet aquí que mentre narrem com evoluciona la volta celeste amb el temps, Júpiter i alguns estels s’entreveuen d’un cel encara molt enteranyinat. Automàticament aturem la narració i dirigim als assistents cap als instruments òptics, aquest cop en nombre de 4 telescopis (1 refractor de 80 mm, 2 reflectors newtonians de 130 mm i 1 Schmidt-Cassegrain de 203 mm) i 2 prismàtics astronòmics 20×80 mm. Col·laboradors habituals com en Joan Balagué A, en Juan Pedro Cerro, en Jordi Romero o en Vicenç Gibert Fontsere ens ajuden a canalitzar als assistents cap a l’observació de l’objectiu principal de la vetllada: la observació de Júpiter.
Apuntarem aquí algunes dades del Déu del Llamp que no varem mencionar durant el taller:
Distància al Sol: de 741 a 816 milions de km.
Període orbital: 11,86 anys terrestres.
Durada del dia: 9,93 hores.
Diàmetre: 142.984 km / 11,2 vegades x Terra
Temperatura de superfície: de -163ºC a -121ºC.
Principals satèl·lits: Ió, Europa, Ganimedes, Cal·listo i així fins a un total de 63 llunes.
Un dels objectius de la nit era intentar observar la Gran Taca Vermella, una gran zona de tempestes de Júpiter de més de 300 anys i amb vents de 400 km/h. L’elevat nombre d’observadors molts d’ells menors va fer que aquest objectiu es posposés per una altra ocasió.
Com que el cel es va anar obrint al Sud, a l’Est i al Nord, la dinàmica habitual d’un taller d’AstroPardines es va anar instaurant avançats 2/4 de 9 del vespre:
-Localització de les principals constel·lacions de la nit, Orió, Bessons, Taure, Ósses Menor i major, Cassiopea, Drac, Ca menor, Ca major, …
-Localització de les Perseides (M45), Nebulosa d’Orió (M42), Nebulosa del Cranc (M1), …
-Detecció del color de les estrelles i la seva explicació. (Betelgeuse, Rigel, Sírius, Aldebaran, …
-Joc del color de les estrelles.
-Ús de cartes del cel i planisferis. Demostració del programa Cartes del cel a l’ordinador i d’aplicacions per a mòbils i tauletes.
Ja en acabar i en un repàs exhaustiu, la imatge de la nit ens va caure a sobre com volent dir:
-“No t’oblidaràs de nosaltres, oi ? som el leitmotiv de la nit !”
Mare meva, vaig pensar …. el Lleó (constel·lació) ajagut damunt de Júpiter, si, si, si, i junts…
Varem dirigir la mirada dels assistents cap amunt i a Sud-Est i varem exclamar en veu alta i clara:
“Quin és el títol del taller ?”
“Quin és el títol del taller ?”, varem repetir …
Doncs sí, “JUNTS, EL DÉU DEL LLAMP I EL LLEÓ”
…. se’ns varen fer les 10 de la nit però la Claudia no en tenia prou i fins a 1/4 d’11 de la nit ella i el seu pare Oscar Valiente varen seguir contemplant a Júpiter una bona estona, a soles. A saber que varen descobrir del Déu del Llamp, potser l’ull del Tigre (la Gran Taca Vermella) ? Potser la Lluna 64 de Júpiter ? Els 4 satèl·lits (Ió, Ganimedes, Europa i Cal·listo) ? Només la Claudia sap que la va captivar tant …
PREPARACIÓ PER A LA OBSERVACIÓ CELESTE
1.Roba d’abric
Els TOC’s (Tallers d’Observació Celeste) s’organitzen en una esplanada fosca a l’entorn de la piscina del Càmping Vall de Ribes de Ribes de Freser.
L’activitat de la Observació Celeste, que complementem amb informació descriptiva inicial es fa doncs en espais exteriors i per tant és bo saber que us caldrà, per als TOC que es facin a partir d’ara i fins a la propera primavera, la següent ROBA D’ABRIC:
1a. capa:
Roba interior, samarreta i malla tèrmica.
2a. capa:
Camisa o folre fi.
3a. capa:
Folre polar.
4a. capa:
Jaqueta paravents impermeable amb caputxa.
Altres:
Guants, barret/gorra de llana, bufs pel coll/boca, bufanda.
CALÇAT:
Botes de muntanya amb 1 o 2 parells de mitjons. (i recanvi)
__________________________________________________
A títol orientatiu, us hem donat dades meteorològiques dels darrers 3 anys relatives al dia 11.10, extretes de l’estació méteo de Ribes de Freser (MeteoRibes) en la pestanya Méteo.
2.Material
Pels que tingueu binoculars i/o telescopis (en el cas de telescopis millor avisar amb anticipació) a casa o altre material astronòmic com cartes celestes, planisferis i el vulgueu dur per aprendre el seu funcionament, ho podeu fer.
Pels que tingueu llum frontal en podeu dur, però heu de tenir en compte que l’hem d’usar el mínim possible perquè la pupil•la s’acostumi ràpidament a la foscor. Si en teniu un amb llum vermell millor. Flash de fotos, millor al final de la sessió.
EN CAS DE METEOROLOGIA ADVERSA
La Organització d’aquests TOC’s té informació de les condicions meteorològiques previstes i de les dades oficials que difonen els diferents mitjans de comunicació. A més, disposa d’una estació meteorològica pròpia (MeteoRibes).
Dit això, l’Organització dels TOC’s va decidir ja fa temps, que en el cas de cel cobert i/o pluja feble/moderada, el TOC es celebrarà igualment, en un programa teòric-pràctic en la que es donarà més èmfasi en:
-L’ús de Programes d’Escriptori (Cartes del Cel, Atles Virtual de la Lluna, …)
-El coneixement i ús de les Eines de Realitat Augmentada (Google Sky Map, Codis QR, etc…)
-El Funcionament de binocles i telescopis.
Si la Previsió Meteorològica comportés situacions de més risc (pluges fortes, fort vent, etc … ) naturalment cancel·larem la Sessió.
Inscripció gratuïta