TALLER D’OBSERVACIÓ CELESTE – CEL DE MAIG, ESTELS A RAIG – 14.5.2016 – RIBES DE FRESER
Taller | CEL DE MAIG, ESTELS A RAIG |
Data i hora | Dissabte, 14 de maig de 2016 – 3/4 de 9 del vespre |
Lloc | Teatre Estel·lar Ribetà – Càmping Vall de Ribes – Ribes de Freser |
Inscripció gratuïta | Formulari |
[CEL DE MAIG, ESTELS A RAIG]-Organitzat pel lloc web AstroPardines, camines pel cel de Pardines, …
… amb la col·laboració del Càmping Vall de Ribes de Ribes de Freser.
Taller d’Observació Celeste.
Notes:
Sol: es pon a les 21.05h.
_________________
-Júpiter: surt a les 14.49h, culmina a les 21.20h i es pon a les 3.55 (15.5). Satèl·lits observables: Europa Callisto, Io i Ganímedes. Magnitud -2.2. L’observació de la Gran Taca Vermella no ser`possible durant la durada del taller. Situat a la Constel·lació del Lleó.
—————————
-La Lluna: surt a les 14.06h, culmina a les 20.51h i es pon a les 2.57h (15.5). Distància a la Terra 392.237 km. Il·luminació: 60,7%. Magnitud -10.48. Formacions observables excepcionals: Albategnius, Archimedes, Aristillus, Autolycus, Monts Alpes, Monts Appeninus, Ptolemeus, Mons Piton, Rima Bradley, Rima Hadley… Situada a la Constel·lació del Lleó.
________________
-Constel·lacions del Zodíac observables amb certa dificultat degut a l’horitzó accidentat que tenim: Taure, Bessons, Cranc, La Verge i Balança.
-Altres Constel·lacions que observarem: Auriga, Bootes, Corona Borealis, Coma Berenices i Orió i les circumpolars Cassiopea, Cefeu, Óssa Menor, Óssa Major i Drac.
Estels: Capella, Betelgeuse, Rigel, Procyon, Aldebaran, Sírius, …
-Asterisme: Triangle de l’Hivern (Sírius, Betelgeuse, Procyon),
Altres a observar: Les Plèiades (M45), Nebulosa del Cranc (M1), Nebulosa d’Orió (M42), Cúmul del Pessebre (M44), …
-La Via Làctia.
-Observació de la Estació Espacial Internacional (ISS): a confirmar.
Com de costum completarem l’observació amb l’ús de Programes d’Escriptori com Cartes del Cel i Atles Virtual de la Lluna, etc …
Esperem com de costum tenir sort amb les condicions meteorològiques però pels que vinguin per 1a. vegada sempre tenim Pla B en casos de condicions meteorològiques adverses, a menys que siguin molt i molt adverses.
TEATRE ESTEL·LAR RIBETÀ – CÀMPING VALL DE RIBES – RIBES DE FRESER
Mostra un mapa més gran
11 de la nit: ºC – % hum. – hPa – tª. de sensació ºC
http://www.meteoribes.com/
CRÒNICA DEL TALLER D’OBSERVACIÓ CELESTE
Ahir, 14 de maig de 2016, cita novament amb AstroPardines en un dels seus Tallers de Primavera i com que cada dia que passa el Sol se’n va a dormir més tard, fins al 4 de juliol, el TOC Cel de Maig, Estels a Raig estava convocat per a 3/4 de 9 del vespre.
En arribar al Teatre Estel·lar Ribetà, els assistents petits i grans en nombre d’una vintena, ja tenien el nostre telescopi catadiòptric Schmidt-Cassegrain dirigit a la Lluna que havia sortit a les 14.05h, en el nostre horitzó, per la Collada Verda.
Després d’estar-nos una bona estona observant la Lluna i precisant el funcionament del telescopi i les particularitats de l’observació celeste, varem iniciar el nostre recorregut habitual pel que fa a la orientació a la Terra i al Cel. Val a dir que en aquest taller s’hi varen retrobar varis assistents «repetidors», no perquè no hagin aprés la lliçó, sinó perquè els ve de gust gaudir d’una estona escoltant històries sobre l’Univers i el nostre Sistema Solar.
El temps meteorològic que tota la tarda va estar enterenyinat va acabar lluint i mostrant els seus secrets. I és així, com, cap a la cloenda del taller varem reviure la imatge dels 2 darrers tallers, amb la Lluna, Júpiter i la Constel·lació del Lleó en un quadre estel·lar.
Després de repassar els programes d’escriptori Cartes del Cel i Atles Virtual de la Lluna i les aplicacions per mòbil Fases de la Lluna, Sky Map i ISS Detector, un darrer repàs a les Constel·lacions Zodiacals de la nit, els Bessons, Cranc, Lleó i la Verge i d’altres circumpolars per posar en pràctica l’ensenyament del funcionament de cartes celestes i planisferis van tancar la Sessió, potser una mica més curta que de costum però d’alt contingut informatiu.
El darrer Taller de Primavera tindrà lloc l’11 de juny a 3/4 de 9 del vespre al Teatre Estel·lar Ribetà al Càmping Vall de Ribes de Ribes de Freser.
Gràcies a tots els assistents i us esperem el proper dia 11 de juny !!!
PREPARACIÓ PER A LA OBSERVACIÓ CELESTE
1.Roba d’abric
Els TOC’s (Tallers d’Observació Celeste) s’organitzen en una esplanada fosca a l’entorn de la piscina del Càmping Vall de Ribes de Ribes de Freser.
L’activitat de la Observació Celeste, que complementem amb informació descriptiva inicial es fa doncs en espais exteriors i per tant és bo saber que us caldrà, per als TOC que es facin a partir d’ara i fins a la propera primavera, la següent ROBA D’ABRIC:
1a. capa:
Roba interior, samarreta i malla tèrmica.
2a. capa:
Camisa o folre fi.
3a. capa:
Folre polar.
4a. capa:
Jaqueta paravents impermeable amb caputxa.
Altres:
Guants, barret/gorra de llana, bufs pel coll/boca, bufanda.
CALÇAT:
Botes de muntanya amb 1 o 2 parells de mitjons. (i recanvi)
__________________________________________________
A títol orientatiu, us hem donat dades meteorològiques dels darrers 3 anys relatives al dia 11.10, extretes de l’estació méteo de Ribes de Freser (MeteoRibes) en la pestanya Méteo.
2.Material
Pels que tingueu binoculars i/o telescopis (en el cas de telescopis millor avisar amb anticipació) a casa o altre material astronòmic com cartes celestes, planisferis i el vulgueu dur per aprendre el seu funcionament, ho podeu fer.
Pels que tingueu llum frontal en podeu dur, però heu de tenir en compte que l’hem d’usar el mínim possible perquè la pupil•la s’acostumi ràpidament a la foscor. Si en teniu un amb llum vermell millor. Flash de fotos, millor al final de la sessió.
EN CAS DE METEOROLOGIA ADVERSA
La Organització d’aquests TOC’s té informació de les condicions meteorològiques previstes i de les dades oficials que difonen els diferents mitjans de comunicació. A més, disposa d’una estació meteorològica pròpia (MeteoRibes).
Dit això, l’Organització dels TOC’s va decidir ja fa temps, que en el cas de cel cobert i/o pluja feble/moderada, el TOC es celebrarà igualment, en un programa teòric-pràctic en la que es donarà més èmfasi en:
-L’ús de Programes d’Escriptori (Cartes del Cel, Atles Virtual de la Lluna, …)
-El coneixement i ús de les Eines de Realitat Augmentada (Google Sky Map, Codis QR, etc…)
-El Funcionament de binocles i telescopis.
Si la Previsió Meteorològica comportés situacions de més risc (pluges fortes, fort vent, etc … ) naturalment cancel·larem la Sessió.