TALLER D’OBSERVACIÓ CELESTE – TARDOR D’ESTELS (III) – 22.11.2014 – RIBES DE FRESER
Taller | TARDOR D’ESTELS-III |
Data i hora | Dissabte, 22 de novembre de 2014 – 5 i 6 de la tarda |
Lloc | Teatre Estel·lar Ribetà – Càmping Vall de Ribes – Ribes de Freser |
[TARDOR D'ESTELS-III]-Organitzat pel lloc web AstroPardines, camines pel cel de Pardines, …
… amb la col·laboració del Càmping Vall de Ribes de Ribes de Freser
Nova Sèrie de Tallers d’AstroPardines. De la Sèrie [TARDOR D'ESTELS-III]
Taller d’Observació Celeste.
Notes:
-Lluna Nova el dia 22 de novembre a les 13:32h, Quart Creixent el 29 de novembre a les 11:06h. El dia 22, surt a les 7:30h, trànsit a les 12:38h i es pon a les 17:44h i per tant es pondrà abans de fer-se fosc.
————————–
-Mart surt a les 11:44h, culmina a les 16:14h i es pon a les 20:46h a la Constel·lació de Sagitari amb una magnitud de 1.0.
————————–
-El Sol es pon a les 17:24h, per tant, ens trobarem 36 minuts després de la posta, la qua cosa ens permet fer una introducció adient al taller que proposem.
-Constel·lacions del Zodíac observables amb certa dificultat degut a l’horitzó accidentat que tenim: Sagitari, Capricorn, Aquari, Peixos i Taure.
-Altres Constel·lacions que observarem: Lira, Cigne, Àguila, Andròmeda, Perseus i les circumpolars.
-Asterisme: Triangle de l’Estiu
Altres a observar: Galàxia d’Andròmeda-M31, Les Plèïades-M45 …
-La Via Làctia.
-Observació de la Estació Espacial Internacional (ISS): a confirmar.
Com de costum completarem la observació amb l’ús de Programes d’Escriptori com Cartes del Cel i Atles Virtual de la Lluna, etc …
Esperem com de costum tenir sort amb les condicions meteorològiques però pels que vinguin per 1a. vegada sempre tenim Pla B en casos de condicions meteorològiques adverses, a menys que siguin molt i molt adverses.
TEATRE ESTEL·LAR RIBETÀ – CÀMPING VALL DE RIBES – RIBES DE FRESER
Mostra un mapa més gran
8 del vespre : 9.2ºC 84% hum. 1020.0 hPa, vent 3.2 km/h ONO, mig ennuvolat
http://www.meteoribes.com/
CRÒNICA DEL III TALLER D’OBSERVACIÓ CELESTE TARDOR D’ESTELS.
Dissabte 22 de novembre van tenir lloc 2 tallers d’observació celeste al Teatre Estel·lar Ribetà del Càmping Vall de Ribes de Ribes de Freser.
El primer va anar destinat a un grup de 15 persones de l’ASDI (Associació Pro-Persones amb Discapacitats Físiques i Psíquiques de Sant Cugat del Vallès i es va celebrar a partir de les 5 de la tarda, amb un cel força tapat però que ens va permetre observar el Triangle de l’Estiu d’una forma ben visible. Va ser un taller força especial i entranyable que ens va posar a prova per tal d’adaptar-nos el millor possible a cadascun dels membres del grup.
Varem construir amb cartró-ploma un triangle de l’estiu assenyalant les 3 estrelles principals (Vega, Deneb i Altair) i anomenant les constel·lacions a les quals pertanyen per tal que el puguin usar en d’altres ocasions.
Van exercitar-se en l’ús de prismàtics terrestres i astronòmics tot buscant objectius més o menys accessibles.
Van construir la seva pròpia constel·lació (l’ASDI) gràcies a unes esferes de porexpan que van donar peu a diverses explicacions sobre les estrelles per part d’AstroPardines.
Varen fotografiar moltes coses i escenes de la tarda i se’n van endur la Carta Celeste del mes de desembre.
Som conscients que per altres ocasions hauríem de millorar el taller però per tractar-se d’una primera ocasió estem bastants satisfets.
Us deixem alguna foto (a la galeria) que intentarem complementar amb alguna de les del grup d’ASDI que en van fer un munt.
Després d’1 hora i 1/4 amb el grup de l’ASDI varem enllaçar amb el TOC previst inicialment per les 6 de la tarda. Un nou grup de 15 persones, més que menys, amb força menuts es mostrava desafiant amb els núvols del cel.
El Triangle de l’Estiu es mantenia visible i després de veure un vídeo introductori amb força imatges, varem poder mostrar amb l’ajuda del làser les Constel·lacions
- de la Lira: http://www.pinterest.com/pin/279575089338991499/
- i del Cigne: http://www.pinterest.com/pin/279575089338991311/
A continuació varem iniciar el nostre tarannà habitual (introducció a la orientació a la Terra i com entendre el firmament, l’eclíptica, …)
Varem poder explicar les circumpolars a mitges perquè només varem poder observar a Cassiopea ( http://www.pinterest.com/pin/279575089338990966/ ) i més endavant el joc ja clàssic del color dels estels.
Mentre explicàvem la M1 (Nebulosa del Cranc) oh! sorpresa, divisem les Plèiades (M45). Ens acostem ràpidament als prismàtics astronòmics i oh! novament sorpresa, els prismàtics ja estan mostrant les 7 germanes (atzar estel·lar ?). Malauradament no podem fer el mateix amb el Telescopi Catadiòptric Schmidt-Cassegrain de 203 mm perquè els núvols ho impedeixen. Acabem explicant el funcionament de cartes celestes i planisferis i amb això donem per acabada la sessió.
I més o menys com moltes vegades, un cop tot recollit després de 1/2 hora amb l’ajuda d’en David Rodríguez i Natàlia Pedra, el firmament queda serè !
Tot això amb l’ajuda i suport i col·laboració de la Fundació Televall i el Càmping Vall de Ribes de Ribes de Freser.
Gràcies als assistents per la seva presencia i fins al proper 13 de desembre, el darrer taller del 2014, on possiblement arribarem al tallerista número 1.000 dels Tallers d’AstroPardines, la qual cosa pensem celebrar !
PREPARACIÓ PER A LA OBSERVACIÓ CELESTE
1.Roba d’abric
Els TOC’s (Tallers d’Observació Celeste) s’organitzen en una esplanada fosca a l’entorn de la piscina del Càmping Vall de Ribes de Ribes de Freser.
L’activitat de la Observació Celeste, que complementem amb informació descriptiva inicial es fa doncs en espais exteriors i per tant és bo saber que us caldrà, per als TOC que es facin a partir d’ara i fins a la propera primavera, la següent ROBA D’ABRIC:
1a. capa:
Roba interior, samarreta i malla tèrmica.
2a. capa:
Camisa o folre fi.
3a. capa:
Folre polar.
4a. capa:
Jaqueta paravents impermeable amb caputxa.
Altres:
Guants, barret/gorra de llana, bufs pel coll/boca, bufanda.
CALÇAT:
Botes de muntanya amb 1 o 2 parells de mitjons. (i recanvi)
__________________________________________________
A títol orientatiu, us hem donat dades meteorològiques dels darrers 3 anys relatives al dia 11.10, extretes de l’estació méteo de Ribes de Freser (MeteoRibes) en la pestanya Méteo.
2.Material
Pels que tingueu binoculars i/o telescopis (en el cas de telescopis millor avisar amb anticipació) a casa o altre material astronòmic com cartes celestes, planisferis i el vulgueu dur per aprendre el seu funcionament, ho podeu fer.
Pels que tingueu llum frontal en podeu dur, però heu de tenir en compte que l’hem d’usar el mínim possible perquè la pupil•la s’acostumi ràpidament a la foscor. Si en teniu un amb llum vermell millor. Flash de fotos, millor al final de la sessió.
EN CAS DE METEOROLOGIA ADVERSA
La Organització d’aquests TOC’s té informació de les condicions meteorològiques previstes i de les dades oficials que difonen els diferents mitjans de comunicació. A més, disposa d’una estació meteorològica pròpia (MeteoRibes).
Dit això, l’Organització dels TOC’s va decidir ja fa temps, que en el cas de cel cobert i/o pluja feble/moderada, el TOC es celebrarà igualment, en un programa teòric-pràctic en la que es donarà més èmfasi en:
-L’ús de Programes d’Escriptori (Cartes del Cel, Atles Virtual de la Lluna, …)
-El coneixement i ús de les Eines de Realitat Augmentada (Google Sky Map, Codis QR, etc…)
-El Funcionament de binocles i telescopis.
Si la Previsió Meteorològica comportés situacions de més risc (pluges fortes, fort vent, etc … ) naturalment cancel·larem la Sessió.