TALLER D’OBSERVACIÓ CELESTE – QUAN LA LLUNA MIRA A PONENT, QUART CREIXENT – UNA NIR ENTRE ESTRELLES (XI) – 09.11.2013 – RIBES DE FRESER
Taller | QUAN LA LLUNA MIRA A PONENT, QUART CREIXENT – UNA NIT ENTRE ESTRELLES-XI |
Data i hora | Dissabte, 9 de novembre de 2013 – 18:00 hores |
Lloc | Teatre Estel·lar Ribetà – Càmping Vall de Ribes – Ribes de Freser |
[UNA NIT ENTRE ESTRELLES-XI]
Nova Sèrie de Tallers d’AstroPardines. De la Sèrie [UNA NIT ENTRE ESTRELLES]
Taller d’Observació Celeste.
Notes:
-La Lluna surt a les 13:00 hores, el trànsit és a les 18:21 hores i la posta a les 23:50. Estarà il·luminada un 44% i es trobarà a la Constel·lació de Capricorni. Volem observar els següents:
Plana emmurallada: Maurolycus.
Cràters: Aristòtil, Eudoxus, Abulfeda, Abenezra.
Mar: Mare Serenitatis.
El Quart Creixent es produeix el dia 10.11.2013 a les 6:57 hores. Magnitud -9.7.
————————–
-Venus surt a les 11:41, culmina a les 15:54 i es pon a les 20:06 hores a la Constel·lació de Sagitari amb una magnitud de -4.5.
————————–
-El Sol es pon a les 17:36 hores, per tant, ens trobarem 24 minuts després de la posta.
-Constel·lacions del Zodíac observables: Sagitari, Capricorni, Aquari, Piscis, Taure i Gèminis, amb possibles problemes degut a l’horitzó del Teatre Estel·lar Ribetà.
-Altres Constel·lacions que observarem: Pegasus, Lira, Cigne i Àguila i les circumpolars.
-Asterisme: Triangle de l’Estiu (Deneb-Cigne, Vega-Lira i Altaïr-Àguila)
Altres a observar: M13 (Gran Cúmul d’Hercules), M45 (Les Plèiades) i la Galàxia d’Andròmeda-M31.
-Júpiter (a la Constel·lació de Gèminis): a partir de les 22:00 hores i satèl·lits.
-La Via Làctia.
-No està prevista la observació de la Estació Espacial Internacional (ISS).
Com de costum tenim previst la participació de diferents col·laboradors en funció de les seves possibilitats per tal de poder oferir el Racó de Realitat Augmentada, Instants de Musicoteràpia, Sessions d’Astrofotografia Bàsica, Taller de Programes d’Escriptori com Cartes del Cel i Atles Virtual de la Lluna, etc …
Esperem com de costum tenir sort amb les condicions meteorològiques però pels que vinguin per 1a. vegada sempre tenim Pla B en casos de condicions meteorològiques adverses, a menys que siguin molt i molt adverses.
TEATRE ESTEL·LAR RIBETÀ – CÀMPING VALL DE RIBES – RIBES DE FRESER
Mostra un mapa més gran
9 del vespre : 3.4ºC 90% hum. —————–, 1019.2 hPa.
Per la franja [6 de la tarda - 9 del vespre]:
Temperatura: [8ºC - 6ºC]
Humitat [75% - 90%]
Ratxes de vent: 20 a 30 km/h de ponent
Temperatura de sensació: [6ºC - 3ºC]
Algun interval de núvols, poca probabilitat de pluja.
Així doncs, abrigueu-vos bé, de tot arreu.
BREU CRÒNICA DEL TOC D’AHIR 9.11.2013:
A l’espera de les fotos d’en Vicenç, sobretot de la Lluna, fetes des del seu telescopi newtonià i després amb el nostre schmidt-cassegrain de 200 mm, passo a relatar breument la sessió.
El temps segons el previst amb algun núvol addicional extra dels previstos, la temperatura i la humitat, facilitades per MeteoRibes clavades. El vent, en canvi, quasi bé inexistent durant la celebració del TOC.
Amb un auditori d’unes 20 persones aproximadament, 15 dels quals joves d’un grup que varen passar el cap de setmana a Ribes de Freser, varem deixar que el cel marqués la pauta a seguir. És així com varem iniciar la xerrada parlant del Triangle de l’Estiu ( en plena tardor), Deneb, Vega i Altaïr com a estrelles principals de les Constel·lacions del Cigne, la Lira i l’Àguila.
A continuació una breu explicació de com orientar-nos a la Terra i com començar a ordenar la volta celeste a partir de l’eclíptica. La Lluna es deixa veure i aturem les explicacions per observar-la. Oh! Wuau ! Ostres ! Algunes de les expressions dels joves en clavar l’ull al ocular. Aprofitem per explicar la importància del terminador però encara no ens fixem en els noms dels cràters o mars que observem.
El cel sembla obrir-se cada cop més i aprofitem per atacar el front nord celeste i amb ell, les Constel·lacions d’aquesta àrea, la important Estrella Polar i les constel·lacions circumpolars. Canviem la ubicació i girem els cossos 180º per visionar el Nord. Ens aturem en la doble Mizar-Alcor i després ataquem les Ósses, Cassiopea, Cepheus, el Drac, …
El fred comença a calar en més d’un dels joves, mentre en Joan, companys usuaris del Ribes Telecentre dels dissabtes, ara tancat, se’n va a córrer per agafar escalfor.
Mentre en Vicenç segueix fent de les seves i apunta l’objectiu a les Plèiades (M45) de la Constel·lació del Taure, i de la qual encara no podem divisar a Aldebaran (L’ull del Bou).
En Joan i els joves gaudeixen veient les Plèiades a través dels prismàtics astronòmics. I passem a la darrera fase:
Cartes del cel i Atles Virtual de la Lluna. Descobrim la importància de treballar en llum vermell, tot i que jo manifesto la dificultat d’interpretar la carta celeste d’aquesta forma. En explorar l’Atles virtual de la Lluna, focalitzem una àrea, la dels cràters Aristòtil i Eudoxus, i intentem retrobar-los a través del telescopi. Èxit en el 50% dels casos, que localitzen clarament on estan posicionats. Ningú però, en usar el prisma, fa indicacions sobre la variació en la observació, per l’ús d’aquest estri.
Ens acostem a la fi i parlem de galàxies: la nostra, la Via Làctia i Andròmeda. No és un dia per observar la Via Làctia, els núvols i la claror de la Lluna ho impossibiliten però donem instruccions de com fer-ho.
Obrim un torn de preguntes que esdevé força interessant i instructiu i al final de la sessió alertem de 2 esdeveniments propers significatius: el Cometa ISON i el llançament a l’espai del Satèl·lit GAIA el proper 20 de desembre des del Port Espacial de Kourou a la Guayana Francesa, el qual haurà d’estudiar i catalogar 1000 milions d’estrelles ( un 1% de les estrelles de la Via Làctia).
Ens despedim i repartim alguna targeta d’AstroPardines als més interessats.
Donem les gràcies com sempre a tots els col·laboradors habituals, en Vicenç, en Juan Pedro per cobrir la part de Realitat Augmentada i que també es va sumar a fer Mandales.
Agraïm naturalment el suport de la Fundació Televall, l’Ajuntament de Pardines a través de l’Esteve Desel i del Càmping Vall de Ribes.
PREPARACIÓ PER A LA OBSERVACIÓ CELESTE
1.Roba d’abric
Els TOC’s (Tallers d’Observació Celeste) s’organitzen en una esplanada fosca a l’entorn de la piscina del Càmping Vall de Ribes de Ribes de Freser.
L’activitat de la Observació Celeste, que complementem amb informació descriptiva inicial es fa doncs en espais exteriors i per tant és bo saber que us caldrà, per als TOC que es facin a partir d’ara i fins a la propera primavera, la següent ROBA D’ABRIC:
1a. capa:
Roba interior, samarreta i malla tèrmica.
2a. capa:
Camisa o folre fi.
3a. capa:
Folre polar.
4a. capa:
Jaqueta paravents impermeable amb caputxa.
Altres:
Guants, barret/gorra de llana, bufs pel coll/boca, bufanda.
CALÇAT:
Botes de muntanya amb 1 o 2 parells de mitjons. (i recanvi)
__________________________________________________
A títol orientatiu, us hem donat dades meteorològiques dels darrers 3 anys relatives al dia 15.6, extretes de l’estació méteo de Ribes de Freser (MeteoRibes) en la pestanya Méteo.
2.Material
Pels que tingueu binoculars i/o telescopis (en el cas de telescopis millor avisar amb anticipació) a casa o altre material astronòmic com cartes celestes, planisferis i el vulgueu dur per aprendre el seu funcionament, ho podeu fer.
Pels que tingueu llum frontal en podeu dur, però heu de tenir en compte que l’hem d’usar el mínim possible perquè la pupil•la s’acostumi ràpidament a la foscor. Si en teniu un amb llum vermell millor. Flash de fotos, millor al final de la sessió.
EN CAS DE METEOROLOGIA ADVERSA
La Organització d’aquests TOC’s té informació de les condicions meteorològiques previstes i de les dades oficials que difonen els diferents mitjans de comunicació. A més,disposa d’una estació meteorològica pròpia (MeteoRibes).
Us informem que donem una darrera predicció del temps per a la franja d’horari de [20h-23h], el mateix dia a les 12h. Aquesta es fa pública a la web en la pestanya Méteo, al esdeveniment del Facebook, a partir d’aquest TOC al Twitter i als que s’hagin inscrit via correu electrònic la rebran al correu. (Web, Facebook i Twitter d’AstroPardines naturalment). NO PODEM GARANTIR QUE AQUESTA PREDICCIÓ ARRIBI PUNTUAL EN EL CAS DE FALLADES EN LES COMUNICACIONS O ATURADES EN ALTRES PLATAFORMES.
Dit això, l’Organització dels TOC’s va decidir ja fa temps, que en el cas de cel cobert i/o pluja feble/moderada, el TOC es celebrarà igualment, en un programa teòric-pràctic en la que es donarà més èmfasi en:
-L’ús de Programes d’Escriptori (Cartes del Cel, Atles Virtual de la Lluna, …)
-El coneixement i ús de les Eines de Realitat Augmentada (Google Sky Map, Codis QR, etc…)
-El Funcionament de binocles i telescopis.
Si la Previsió Meteorològica comportés situacions de més risc (pluges fortes, fort vent, etc … ) naturalment cancel•larem la Sessió. Intentarem comunicar aquesta situació a la Web, al Esdeveniment del Facebook, al Twitter d’AstroPardines i per correu electrònic als inscrits així com a la web del Càmping Vall de Ribes.