TALLER D’OBSERVACIÓ CELESTE – L’ESTRELLA, L’ESPASA DE LA LLUNA – UNA NIT ENTRE ESTRELLES (IV) – 31.03.2012 – RIBES DE FRESER
Taller | UNA NIT ENTRE ESTRELLES-IV |
Data i hora | Dissabte, 31 de març de 2012 – 2/4 de 8 del vespre |
Ubicació | Teatre Estel·lar Ribetà – Càmping Vall de Ribes – Ribes de Freser |
Les formacions excepcionals que podrem observar de la Lluna són les següents:
TEATRE ESTEL·LAR RIBETÀ – CÀMPING VALL DE RIBES – RIBES DE FRESER
Mostra un mapa més gran
En cada TOC hem aconseguit recollir material fotogràfic suficient per a fer un àlbum bastant complet i un vídeo-resum de la trobada.
Potser el motiu és que en cada una de les darreres sessions hem tingut al nostre costat col·laboradors abnegats com en Josep Lluís Negredo Serrano, en Jordi Romero, en Juan Pedro Cerro, en Bernat Mercader, … -potser me’n deixo algun- que ens han permès que mentre un explica l’altre fotografia.
De ben segur hi va haver participants com la meva estimada companya d’escola, la Katia Walls que varen prendre algunes instantànies, juntament amb d’altres que anaven equipats amb càmera fotogràfica.
Però aquesta vegada el més important va estar el que s’ens va quedar gravat a la retina de la majoria que varen estar presents fins al darrer minut, i que en part estava inclòs en el títol de la Sessió: L’ESTRELLA, L’ESPASA DE LA LLUNA.
L’entusiasme que van demostrar participants com en Jordi Tió, en Josep, en Jaume, la Neus i la parella Jessica Ocon Valera i Juan Carlos Ruiz Mateu, i d’altres que em deixo per esbrinar realment on era l’espasa va superar de llarg els meus pensaments al respecte. Tots ells van fàcilment trobar on era RUPES RECTA, desprès de veure en alguns casos, l’espasa a través de l’ATLES VIRTUAL DE LA LLUNA”
Extret de la Viquipèdia:
“Es una falla o fractura geológica en la superficie lunar. Se encuentra en el hemisferio sur, en la parte sudeste de Mare Nubium 22,1 S 7,8 O. Es uno de los escarpes más conocidos del satélite y uno de los objetivos más comunes entre los aficionados a la astronomía. …..
Cuando el sol ilumina la falla en ángulo oblicuo alrededor del octavo día de su órbita, la Rupes Recta muestra una ancha sombra que le da la apariencia de un precipicio. La falla tiene una longitud de 110 km, una anchura promedio de 2-3 km, y una altura de 240-300 m. Aunque a la vista parece un gran acantilado su pendiente es relativamente baja. Al oeste de este escarpe se encuentra el cráter Birt el cual tiene un diámetro aproximado de 16,90 km.”
Jo, atònit, no donava crèdit. Era l’únic de la colla que no trobava l’espasa !!!!
Segurament, no hi haurà vídeo-resum per manca de material, però el que tenim tots gravats és la seqüència d’imatges que va protagonitzar en les nostres retines, Saturn, els seus anells i els seus satèl·lits, quan el Reflector Schmidt-Cassegrain de 203 mm motoritzat va encerclar els seus anells i satèl·lits en un ocular de 40 mm. Més endavant, ocular de 25, ocular de 12 i Saturn anar creixent ocupant cada cop més part de les nostres retines. Finalment, la darrera traca: una lent Barlow augmentant la relació focal en un factor de 2x. SATURN MAJESTUÓS, i en Jaume que reconeix la Divisió de Cassini.
Voleu Sessió més completa !!!! Jo que em pensava que només hi hauria una estrella !!! Doncs varem tenir DUEL D’ESPASES:
RUPES RECTA DE LA LLUNA I LA DIVISIÓ DE CASSINI DELS ANELLS DE SATURN!!!!
QUINA NIT !!! QUI VULGUI FER UN VÍDEO QUE ENS MIRI LES RETINES, SOBRETOT LES D’EN JAUME !!!
MOLTES GRÀCIES A TOTS PER LA VETLLADA VISCUDA !!!
Deixi una Resposta
Vol unir-se a la conversa?Senti's lliure de participar!