TALLER D’OBSERVACIÓ CELESTE – LLUNA NOVA, ESTELS AL COVE – UNA NIT ENTRE ESTRELLES (XII) – 01.03.2014 – RIBES DE FRESER
Taller | LLUNA NOVA, ESTELS AL COVE – UNA NIT ENTRE ESTRELLES-XII |
Data i hora | Dissabte, 1 de març de 2014 – 6 de la tarda |
Lloc | Teatre Estel·lar Ribetà – Càmping Vall de Ribes – Ribes de Freser |
[UNA NIT ENTRE ESTRELLES-XII]-Organitzat pel lloc web AstroPardines, camines pel cel de Pardines, …
Nova Sèrie de Tallers d’AstroPardines. De la Sèrie [UNA NIT ENTRE ESTRELLES]
Taller d’Observació Celeste.
Notes:
-Lluna Nova el dia 1 de març a les 9 del matí, que ens permetrà fer una jornada de Cel Profund.
————————–
-Júpiter surt a les 13:24, culmina a les 20:59 i es pon a les 4:37 hores del diumenge a la Constel·lació dels Bessons amb una magnitud de -2.5.
————————–
-El Sol es pon a les 18:41 hores, per tant, ens trobarem 41 minuts abans de la posta, la qua cosa ens permet fer una introducció adient al taller que proposem.
-Constel·lacions del Zodíac observables: Piscis, Taure, Bessons, Càncer i Lleó.
-Altres Constel·lacions que observarem: Orió, Triangulum, Andròmeda, Auriga, Perseus, Ca Major i Menor i les circumpolars.
-Asterisme: Triangle de l’Hivern
Altres a observar: M45 (Les Plèiades), M1-La Nebulosa del Cranc, la Galàxia d’Andròmeda-M31 …
-La Via Làctia.
-No està prevista la observació de la Estació Espacial Internacional (ISS).
Com de costum tenim prevista la participació de diferents col·laboradors en funció de les seves possibilitats per tal de poder oferir el Racó de Realitat Augmentada, Taller de Programes d’Escriptori com Cartes del Cel i Atles Virtual de la Lluna, etc …
Esperem com de costum tenir sort amb les condicions meteorològiques però pels que vinguin per 1a. vegada sempre tenim Pla B en casos de condicions meteorològiques adverses, a menys que siguin molt i molt adverses.
TEATRE ESTEL·LAR RIBETÀ – CÀMPING VALL DE RIBES – RIBES DE FRESER
Mostra un mapa més gran
9 del vespre :
Per la franja [6 de la tarda - 9 del vespre]:
Temperatura: []
Humitat []
Ratxes de vent:
Temperatura de sensació: []
De ben segur us haureu d’abrigar bé, de tot arreu.
Després de rebre les fotos finals de na Júlia Bullich i Jordi Terron passem a donar els detalls del desenvolupament del Taller.
El primer apunt que voldríem ressaltar és la nombrosa afluència de joves nois i noies que varen assistir juntament amb els seus pares al taller. Per aquest motiu varem intentar adaptar-nos al públic majoritari sense deixar de parlar dels punts importants sobre la orientació a la Terra i al Cel per tal d’entendre el moviment aparent de la volta celeste. Molts d’aquests nois i noies van participar una hora abans del Taller de Fanalets, organitzat també per AstroPardines.
Com és de costum darrerament, aprofitem els moments finals del Taller Infantil per introduir el Taller d’Observació Celeste a través d’un dels seus temes “estrelles”: la Realitat Augmentada i l’astronomia a càrrec d’en Juan Pedro Cerro, un dels col·laboradors més assidus dels Tallers d’AstroPardines i que a pesar de la complexitat del tema ha aconseguit arribar als més menuts gràcies a uns marcadors que es converteixen en Planetes, Sondes, Mòduls i estrelles. Aprofitem per recomanar-vos el seu vídeo sobre el tema RA:
http://youtu.be/PrXVv6kbVEk
Els temors inicials pel tema meteorològic (lògics, vistes les previsions) es van anar esvaint durant el transcurs del taller.
A partir d’aquí i un cop instal·lats en el nostre Teatre Estel·lar Ribetà, el guió es segueix segons el previst i un cop fetes les indicacions prèvies d’orientació sobre el lloc, l’Eclíptica i el reconeixement de l’Estrella Polar, passem a observar a ull nu, amb prismàtics i amb telescopis variats els següents:
Júpiter i fins a 4 satèl·lits.
Les Constel·lacions dels Bessons, Taure, Orió i Àries.
El Triangle de l’Hivern (Sírius, Procyon, Betelgeuse)
El Carro Petit, el Gran i Cassiopea. (La vessant nord va ser la més coberta pels núvols)
La M42 (Nebulosa d’Orió) i les Plèiades (M45).
-Telescopi newtonià d’en Vicenç Gibert, que també troba temps per a fer fotografies celestes)
-En Joan Balagué va administrar diferents telescopis durant la nit, mostrant-se àgil en la localització dels astres i objectes celestes a observar.
Entre altres, varem jugar a conèixer que els estels tenen colors, que representa el color i identificar-ne l’ordre en funció de la temperatura de superfície de l’estel. La nostra gran sorpresa va estar la d’un nen de +/- 8 anys que va donar la solució just abans de començar.
No varem fer ús en aquesta ocasió dels ordinadors per donar un cop d’ull al Cartes del Cel i l’Atles Virtual de la Lluna
Com sempre, en acabar volem agrair als diferents col·laboradors i entitats la seva aportació al desenvolupament d’aquests tallers sense la qual això no seria possible:
-Jordi Terron – Fotografia
-Júlia Bullich – Fotografia
-Vicenç Gibert – Fotografia i Telescopi Newtonià
-Joan Balague A – Ús de telescopis, logística general i logos.
-Juan Pedro Cerro – Eines de Realitat Augmentada
- Fundació Televall, equipaments informàtics
-Ajuntament de Pardines, equipament variat (pantalla, projector, altaveus) a través de l’Esteve Desel Avilés.
-Al Càmping Vall de Ribes de Ribes de Freser.
PREPARACIÓ PER A LA OBSERVACIÓ CELESTE
1.Roba d’abric
Els TOC’s (Tallers d’Observació Celeste) s’organitzen en una esplanada fosca a l’entorn de la piscina del Càmping Vall de Ribes de Ribes de Freser.
L’activitat de la Observació Celeste, que complementem amb informació descriptiva inicial es fa doncs en espais exteriors i per tant és bo saber que us caldrà, per als TOC que es facin a partir d’ara i fins a la propera primavera, la següent ROBA D’ABRIC:
1a. capa:
Roba interior, samarreta i malla tèrmica.
2a. capa:
Camisa o folre fi.
3a. capa:
Folre polar.
4a. capa:
Jaqueta paravents impermeable amb caputxa.
Altres:
Guants, barret/gorra de llana, bufs pel coll/boca, bufanda.
CALÇAT:
Botes de muntanya amb 1 o 2 parells de mitjons. (i recanvi)
__________________________________________________
A títol orientatiu, us hem donat dades meteorològiques dels darrers 3 anys relatives al dia 15.6, extretes de l’estació méteo de Ribes de Freser (MeteoRibes) en la pestanya Méteo.
2.Material
Pels que tingueu binoculars i/o telescopis (en el cas de telescopis millor avisar amb anticipació) a casa o altre material astronòmic com cartes celestes, planisferis i el vulgueu dur per aprendre el seu funcionament, ho podeu fer.
Pels que tingueu llum frontal en podeu dur, però heu de tenir en compte que l’hem d’usar el mínim possible perquè la pupil•la s’acostumi ràpidament a la foscor. Si en teniu un amb llum vermell millor. Flash de fotos, millor al final de la sessió.
EN CAS DE METEOROLOGIA ADVERSA
La Organització d’aquests TOC’s té informació de les condicions meteorològiques previstes i de les dades oficials que difonen els diferents mitjans de comunicació. A més,disposa d’una estació meteorològica pròpia (MeteoRibes).
Us informem que donem una darrera predicció del temps per a la franja d’horari de [20h-23h], el mateix dia a les 12h. Aquesta es fa pública a la web en la pestanya Méteo, al esdeveniment del Facebook, a partir d’aquest TOC al Twitter i als que s’hagin inscrit via correu electrònic la rebran al correu. (Web, Facebook i Twitter d’AstroPardines naturalment). NO PODEM GARANTIR QUE AQUESTA PREDICCIÓ ARRIBI PUNTUAL EN EL CAS DE FALLADES EN LES COMUNICACIONS O ATURADES EN ALTRES PLATAFORMES.
Dit això, l’Organització dels TOC’s va decidir ja fa temps, que en el cas de cel cobert i/o pluja feble/moderada, el TOC es celebrarà igualment, en un programa teòric-pràctic en la que es donarà més èmfasi en:
-L’ús de Programes d’Escriptori (Cartes del Cel, Atles Virtual de la Lluna, …)
-El coneixement i ús de les Eines de Realitat Augmentada (Google Sky Map, Codis QR, etc…)
-El Funcionament de binocles i telescopis.
Si la Previsió Meteorològica comportés situacions de més risc (pluges fortes, fort vent, etc … ) naturalment cancel·larem la Sessió. Intentarem comunicar aquesta situació a la Web, a l’Esdeveniment del Facebook, al Twitter d’AstroPardines i per correu electrònic als inscrits així com a la web del Càmping Vall de Ribes.